2010 m. balandžio 2 d., penktadienis

Diskutuokime virtualiai



Diskusijų forumas (dar vadinamas interneto forumu) - vienas iš bendravimo virtualioje erdvėje būdų. Jis sujungia žmones, turinčius bendrus pomėgius, į vieną bendruomenę ir suteikia galimybę susirasti virtualių draugų visame pasaulyje, pasidalinti su jais savo žiniomis, idėjomis, mintimis - diskutuoti.


Vieni diskusijų forumai yra universalūs - turi atskiras skiltis kaip Laisvalaikis, Gyvenimo būdas, Politika ir pan., todėl galima diskutuoti įvairiomis temomis. Prie universaliųjų galima priskirti diskusijos.lt, diskutuok.lt. Tuo tarpu kituose interneto forumuose diskusijos vyksta viena bendra tema. Pavyzdžiui, jei domitės automobiliais, galite prisijungti prie automobiles.lt, autoklubas.net, autoplius.lt arba pasirinkti tam tikrų automobilių modelių kaip Honda, Porsche forumus, tačiau ir juose dažnai galima rasti skiltis Bendra, Apie viską.


Diskusijų forumų privalumai:


1. Kiekvienas forumas turi bendrų temų skiltis, todėl galima lengviau rasti sau patinkantį diskusijos objektą.


2. Kiekvienas prisijungęs narys gali pats sukurti naują temą ir pradėti diskusiją.


3. Narių žinutės išsaugomos, todėl išlieka vertinga informacija.


4. Šiuo metu pamiršta diskusijos tema ateityje gali būti pratęsta.


5. Forumų nariai dažniausiai neskelbia savo asmeninių duomenų, tad bendraudami virtualiai gali susidaryti nuomonę apie vienas kitą tik iš diskusijų.


6. Susirasite bendraminčių.


Interneto svetainė big-boards.com pateikia didžiausių pasaulio interneto forumų sąrašą. Pagal ką nusprendžiama, kur daugiausia diskutuojama? Galima pasirinkti: pagal narių skaičių, apsilankymų ar parašytų žinučių skaičių. Jei pasirinktume paskutinį variantą, tai big-boards.com pateiktų tokią statistiką:


1. Gaia Online

2. 4chan (tiems, kam įdomi japonų kultūra)

3. d2jsp (žaidimo diablo 2 gerbėjams)

4. IGN boards (video žaidimai)

...

7. Jogos (brazilų video žaidimų forumas)

...

11. Doctissimo.fr

...

14. PBNation (dažasvydis)

15. VW vortex forums (automobilių mėgėjams)


Gaila, bet ši svetainė nepateikia jokios informacijos apie Lietuvoje esančius diskusijų forumus, tačiau galima rasti kaimyninėje šalyje Estijoje vyraujančius tokio pobūdžio puslapius. Bet jei norisi diskutuoti lietuvių kalba, galima išskirti Lietuvai priklausančias svetaines: jau minėti diskusijos.lt ir diskutuok.lt, taip pat biteplius.lt, linksmas.net, draugas.lt, supermama.lt ir kt.


Svarbiausia nepasimesti tarp didelio forumų pasirinkimo: išsirinkite tai, kas jus labiausiai domina ir kokia tema norėtumėte diskutuoti. O tada mėgaukitės diskusija! :)

Kaip sėkmingai diskutuoti?

Konstruktyvi kritika ir pastabos – privalomi kiekvienos diskusijos komponentai, tačiau dažnai griežtai atsiriboti nuo asmeniškumų tampa sunkiausiu uždaviniu ginčijantis diskutuojama tema. Apšaukdami oponentą ar sumenkindami jo išsakytus teiginius ribojate diskusijos produktyvumą. Keletas patarimų sėkmingai diskusijai. Juk čia gimsta tiesa.

Nebijokite tylos. Jei kalbėsite pernelyg daug ir neapgalvotai sutrikdysite savo oponentus ir pasimesite savo išsakytų žodžių sraute. Apgalvokite savo teiginius, o tik tuomet juos ištarkite garsiai, nepamirškite pagrindinės temos, kuria diskutuojate, juk nenorite pateikti dviprasmiškų svaičiojimų kitiems diskusijos dalyviams...

Kuomet nesutinkate su išsakytu teiginiu, nepulkite pašnekovo kaltinti kvailumu ar nuvertinti jo teiginių. Geriau naudokite žodžių junginį, kuris patvirtina pašnekovui, jog jo klausotės ir gerbiate išsakytą nuomonę „Neapsisprendžiu, ar sutinku su Jūsų teiginiais, galbūt galėtumėte paaiškinti detaliau?“ ar tiesiog ištarkite, jog turite kitokį požiūrį. Toks pakantumas oponentams leis išlaikyti sveiką diskusijos toną.

Konfliktinių situacijų vengimas užkirs kelią diskutuojančioms pusėms nukrypti į asmeninius oponentų įžeidinėjimus, kurie gali sukelti rimtus konfliktus, jau peržengus diskusinės erdvės slenkstį. Nerodykite aiškaus savo pranašumo prieš kitus dalyvius, rungtyniaukite argumentais, o ne aštria asmenine kritika.

Pats svarbiausias patarimas įsivėlus į diskusiją – mėgaukitės ja. Jei oponentų argumentai pasirodo stipresni, o galbūt jiems pavyko įtikinti jus savo teisumu, priimkite tai kaip savo akiračio plėtimą, o ne mirtino mūšio pabaigą. Juk jūs tik dalyvaujate pokalbyje, kuriame keičiamasi skirtingomis nuomonėmis, o ne bandote ginti savo orumą teismo salėje.

Kiekviena diskusija gali papildyti žinių bagažą ir skatinti asmeninį tobulėjimą, jei laikysitės pagarbos principų. Nepaverskite diskusijos šeimyniniu barniu, tai kur kas subtilesnis ir pasiruošimo reikalaujantis pokalbis.